Acest robot se poate vindeca singur. Cum au reușit cercetătorii să facă acest lucru

de: Ozana Mazilu
04 03. 2021

Întrucât lumea are în vedere modalități de implementare a roboților pentru a ajuta la sarcini periculoase, cum ar fi misiuni de căutare și salvare, oamenii de știință se gândesc la soluții prin care un robot să se poată vindeca singur, fără ajutorul oamenilor.

Am văzut anterior polimeri folosiți pentru a crea mâini robotizate care se pot repara de la sine. La fel, androizii „biologici” fabricați din celule stem care se pot regenera și se pot “coase” înapoi atunci când sunt tăiați. Cea mai recentă descoperire implică microbiți minusculi care se pot „vindeca” magnetic din mers, fără ajutorul oamenilor.

Acest robot se poate repara singur, dacă pățește ceva

Cercetătorii de la UC San Diego au făcut acest lucru prin crearea unor roboți de înot de doi centimetri în formă de pește și compuși din trei straturi. Partea inferioară și cea superioară conțineau o parte conductivă și, respectiv, o bandă superioară de microparticule magnetice, cu un strat central hidrofob încastrat între cele două.

De asemenea, au adăugat platină la coadă, care a reacționat cu combustibilul cu peroxid de hydrogen, pentru a forma bule de oxigen care au propulsat robotul.

Micul înotător a putut apoi să se miște în jurul unei cutii Petri care conține o soluție slabă de peroxid de hidrogen. Pentru a observa abilitățile sale de vindecare, oamenii de știință au tăiat robotul cu o lamă.

Rezultatele pe care le poți vedea în videoclipul de mai sus, arată coada neîncorporată a unui robot care călătorește până se apropie de restul părților, reformându-se prin interacțiunea magnetică.

De asemenea, s-ar putea reasambla atunci când este tăiat în trei părți sau când banda magnetică a fost plasată într-o poziție diferită, potrivit cercetătorilor. În ceea ce privește impactul său viitor, progresul ar putea vedea capacitatea încorporată în alți roboți mai mari, care ar putea continua să-și îndeplinească sarcinile dacă ar fi cumva tăiați în jumătate.

Cercetarea desprinsă din filme SF: „robotul” care a creat un cod genetic sintetic

Am văzut algoritmi de inteligență artificială care creează imagini în cea mai mare parte credibile ale fotografiilor, lucrărilor de artă, articolelor de știri și chiar Pokémoni. Dar acum, o echipă de oameni de știință duce lucrurile cu un pas mai departe, cu un algoritm pentru a genera întregul cod genetic al unei persoane.

Folosind un tip de inteligență artificială, numită Rețea Adversarială Generativă (GAN), în care doi algoritmi generează rapid un fel de ieșire, își verifică munca în raport cu exemplele din lumea reală și rafinează lucrurile pe măsură ce evoluează, echipa a reușit să reproducă genomurile umane realiste.care se spune că nu se pot distinge de ceea ce este real, potrivit cercetărilor descoperite pentru prima dată de The Next Web.